Monschau is om te zoenen

Monschau is om te zoenen

Weer of geen weer. Voorjaar, zomer, herfst of winter. Monschau is op elk moment, in elk jaargetijde, een sublieme reisbestemming. De Parel van de Eifel, zoals de plaats ook wel genoemd wordt, kan uitstekend dienen als uitvalsbasis voor prachtige wandelingen en fietstochten door het Eifelgebergte, maar ook in de plaats zelf valt meer dan genoeg te zien en te beleven. Stel je hart er voor open en laat het binnenkomen. Monschau is een ware verrijking voor lichaam en geest.


Montjoie

Monschau is een plaats in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Zij ligt op een hoogte van ongeveer 420 meter in de Stadsregio Aken. Monschau ligt in de smalle en diepe vallei van de Roer, op amper vier kilometer van de Belgische grens. Het is oorspronkelijk een Waalse plaats in het hertogdom Limburg, dat destijds Montjoie genoemd werd. Pas in 1918 veranderde het stadje onder keizerlijk bevel zijn naam officieel in Monschau.

De Burcht

Het Duitse plaatsje is schatrijk aan historie, natuur en cultuur. Om nooit weer te vergeten als je er eenmaal geweest bent. Je kijkt je er de ogen uit in de oude stadskern met heel veel oude vakwerkhuizen, leuke winkeltjes, knusse terrasjes en goede restaurants.  En niet te vergeten de prachtige burcht van Monschau.

Ongewild komen bij de aanblik van de burcht beelden binnen van prinsessen met witte zakdoekjes, zwaaiend vanuit de toren naar hun prins op het witte paard. Ik zie ze ook voor me bij het bekijken van het kasteel van de hertogen van Gulik (veertiende eeuw) boven op de berg in Monschau. Zoo romantisch! Zeker in combinatie met het adembenemende landschap dat het stadje omringt. In alle opzichten een stadje om te zoenen!

Mosterdmolen

Eenmaal uitgedroomd en weer met beide benen op de grond is een bezoek aan de echte nog werkende mosterdmolen in het stadje een absolute aanrader. Je kunt er hier achter komen waar Abraham de mosterd haalt. Kortom, wie een indruk wil krijgen van de kunst van het fabriceren van 'de Moutarde de Montjoie' (de mosterd van Monschau) kan zich in de molen laten rondleiden door de mosterdmolenaar. De molen stamt uit 1882. Guido Breuer maakte al in de derde generatie zijn mosterdspecialiteiten naar oude recepten. Een ware liefkozing voor elke tong.

Glasmuseum

Smaakvol op een heel andere manier is het Glasmuseum van de Monschauer glasblazerij, waar je wordt meegevoerd door tweeduizend jaar geschiedenis van het glas. Bewonderenswaardig hoe men vroeger glazen, vazen en flessen maakte. Het wordt allemaal in het museum gedemonstreerd. Een staaltje van waar vakmanschap, waar je alleen maar bewondering voor kunt hebben.

Bierbrouwerij Felsenkeller

Op en top vakmanschap toont ook het Biermuseum en Bierbrouwerij Felsenkeller aan de st. -Vother-Strasse. 'Zum wohl' zou ik zeggen. Het complex is een prachtige bezienswaardigheid waar al vier generaties bier wordt gebrouwen.  In het Biermuseum wordt de geschiedenis getoond van de brouwerij en het bier brouwen dat ruim 150 jaar teruggaat.

Ook is er de gelegenheid om een kijkje te nemen in de oude bierkelder, de Felsenkeller. In 1830 werd deze ruimte door middel van springstoffen uit de berg gehouwen en werd gebruikt om gedurende het hele jaar het bier koel te kunnen bewaren. En wilt u zo'n heerlijk koel biertje proeven? Ook dat kan, eventueel met een hapje in het bijbehorende restaurant.

Narcissenwandeling

Wie liever water in plaats van bier ziet is ook op z'n plaats in Monschau, want de rivier de roer stroomt dwars door het pittoreske stadje, waar je prachtige vaartochten kunt maken. Daarbij ligt het prachtige stuwmeer Perlenach Keizer Karel's bed op loopafstand. En voor wie een mooie wandeling niet schuwt is de zogenaamde Narcissenwandeling een aanrader. Het is een niet al te lange wandeltocht, die prima voor vrijwel iedereen te lopen is. Een prachtige ervaring. Zeker wanneer de ontelbare wilde narcissen op de route in bloei staan. Alsof je door een 'gele zee' van bloemen wandelt. Een plaatje om voor de eeuwigheid vast te leggen.

Unieke verzameling beelden

Veel plaatjes, die voor de eeuwigheid vastgelegd zijn, zijn overigens te vinden in het Fotografie en Filmmuseum in Monschau. Het is absoluut het walhalla voor de fotografie en filmliefhebber. Het is een particulier museum van fotograaf Wolfgang Geisel. In het museum toont hij de ontwikkeling van de fotografie en film vanaf het allereerste moment, van de magische lantaarn, tot aan de huidige digitale camera’s. Door de jaren heen heeft het museum een grote en unieke verzameling opgebouwd. Eén van de topstukken van het museum is een hogesnelheidscamera van de NASA die tot 40.000 opnamen per seconden kan maken.

Gratis geluk

Het is Monschau met haar talrijke bezienswaardigheden, prachtige natuur en bijzondere evenementen, in al z'n verscheidenheid, die de bezoeker een voldaan gevoel geeft. Noem het gratis geluk. En wat is er nou mooier dan dat? Boek er een goed verblijf bij en het toppunt van geluk is bereikt. Mogelijkheden zijn er in de buurt genoeg. Kijk voor hotels in de regio Eifel maar eens op Goedverblijf.nl


Locatie (Map)

Gouda is bijzonder fijn!
Hunebedcentrum is reusachtig interessant

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 27 februari 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.