fbpx

Vlieland is als een mooie droom

Vlieland is als een mooie droom

'Vroeger hadden zeelieden altijd gouden oorringetjes als 'verzekering' voor een eervolle begrafenis voor het geval ze overboord zouden slaan. De eilanders sneden de oren af, verpatsten het goud en dumpten aangespoelde lijken terug in zee.' Ik hoorde dat verhaal van een bejaarde 'zeebonk' op Vlieland. Hij lachte zijn tanden bloot toen hij het vertelde met een blik op de deinende zee, waar op dat moment een zeehond in de verte haar kop boven het water uitstak.  Even later dook ze de golven in toen er een boot voorbij zeilde.

Zeemeeuw VlielandMooie verhalen
De 'zeebonk' vertelde ondertussen verder.  Hij zit vol met mooie legendes, overleveringen, sprookjes. De waddeneilanden en de stad Harlingen, die daar onlosmakelijk mee verbonden is, kennen ze volop.
Op Vlieland kun je veel van die verhalen horen, maar ook heel veel zien en beleven. Een bezoek aan dat waddeneiland is als een mooie droom, waaruit je niet wakker geschud wilt worden.

Toonbeeld van rust
Het eiland is een toonbeeld van rust met slechts één dorp, Oost-Vlieland, zonder autoverkeer, maar mét vooral veel natuurschoon. 
Je vindt op het eiland prachtige stranden, zandplaten, duinen, een mooi poldergebied, kwelders en volop bos. Geweldig om in te wandelen of mooie fietstochten te maken.
Een verademing voor de rusteloze ziel, die er volledig tot rust kan komen. Bijvoorbeeld via een ritje op het paard langs het strand of door het bos. Heerlijk ontspannend is bijvoorbeeld ook een ritje met de watertaxi. 

Uitdaging
Naast ontspanning biedt Vlieland ook volop mogelijkheden tot vertier, vermaak en inspanning. Beklimming van de 45 meter hoge duintop op het eiland, de hoogste op de bewoonde Waddeneilanden, kan in verband met dat laatste bijvoorbeeld een mooie uitdaging zijn. Net als het wildwatervaren. En eenmaal genoeg van alle inspanningen, dan is het heerlijk 'bijkomen' en nagenieten in de talrijke gezellige uitgaansgelegenheden in het dorp. Een dorp dat de laatste jaren vooral bekendheid heeft gekregen door de onvolprezen tv-serie Dokter Deen, gebaseerd op de echte Vlielandse huisarts Deen. De serie geeft een klein, deels gefantaseerd inkijkje in het leven van alledag op Vlieland. Mooi, maar niet mooier dan de werkelijkheid, die in veel opzichten bijzonder is. 

Vliehors Expres
Daaronder valt bijvoorbeeld een tochtje met de Vliehors Expres. Dat mag u bij een bezoek aan Vlieland beslist niet missen. Deze 'trein' voert u mee over de Vliehors, een zandvlakte van twintig vierkante kilometer, die ook wel de Sahara van het Noorden genoemd wordt. Op de punt van de zandvlakte worden vrijwel altijd zeehonden gespot.

Juttersmuseum
Tijdens de rit wordt onder meer het Reddingshuisje midden op de Hors bezocht. Het huidige juttersmuseum werd vroeger gebruikt als vluchtplaats voor gestrande drenkelingen.
In het museum valt van alles te bewonderen van wat ooit op het strand is aangespoeld, van sigaretten tot flessenpost. De verschillende voorwerpen spreken enorm tot de verbeelding en vertellen elk hun eigen verhaal.

Herinneringswaardig
Boeiende verhalen over Vlieland, één van de vijf Nederlandse Waddeneilanden, dat in de provincie Friesland ligt. Om op Vlieland te komen, neemt u de boot vanaf Harlingen. De startplaats van 'een droomreis' naar een klein plekje in Nederland, waar u zonder twijfel grootse herinneringen aan over zult houden.

Meerdaags verblijf
Om een volledig beeld van het eiland en haar omgeving te krijgen is een meerdaags verblijf in de buurt een absolute aanrader. Aan mogelijkheden daarvoor ontbreekt het in elk geval niet. Aantrekkelijk is het aanbod van Hotel Doniastate, een van de gastvrije hotels op Vlieland.

 

Locatie (Map)

Appelscha 'betovert' jong en oud
Vechtdal is onbeschrijflijk mooi!
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 19 januari 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Contact

Vragen of telefonisch reserveren?
We staan klaar om uw vragen te beantwoorden!

Telefoon: +31 (0)85 489 90 19
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Online chat: start de chat

Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur.