fbpx

Makkum; dé toeristenplaats in westelijk Friesland

Makkum; dé toeristenplaats in westelijk Friesland

Niets is mooier dan ergens op bezoek gaan waar je welkom bent. Dat is zeker het geval in Makkum. Elke bezoeker wordt er door de vriendelijke bevolking van dé toeristenplaats in westelijk Friesland met open armen ontvangen. 

IJsselmeer
Makkum, dat vroeger ´Poort naar de Zuiderzee´  werd genoemd , ligt op een mooie locatie aan het IJsselmeer, dicht bij de afsluitdijk.  Aan het strand kunnen met name kinderen veilig en naar hartelust spelen, want de eerste honderd meter is er niet diep. Hooguit veertig centimeter. 

Knus en gezellig
Makkum is met haar circa vierduizend inwoners niet groot.  Wel een groots dorp met een knus centrum en een supergezellige boulevard met veel historische panden, leuke winkeltjes, gezellige terrasjes en volop horecavoorzieningen, waar betaalbare prijzen worden gehanteerd voor ´een hapje of een sapje´. Om de prijs hoeft u een bezoek aan dit pittoreske dorp dan ook niet te laten!

Waar voor uw geld
Makkum biedt in alle opzichten waar voor uw geld. Het dorp kent mooie natuur, met name langs de IJsselmeerkust met vele soorten vogels en een enorme diversiteit aan planten, maar ook veel bezienswaardigheden met meer dan vijftig rijksmonumenten,  zoals de markante Doniakerk.  En natuurlijk het Makkumer aardewerk. Dat behoeft geen verdere introductie.. Dat moet je er gewoon gaan zien! 

Watersportcentrum
Naast alle bijzondere bezienswaardigheden  geldt Makkum vooral ook als het watersportcentrum van het westelijke IJsselmeer.  Alle faciliteiten daarvoor zijn aanwezig. En wil je kitesurfers aan het werk zien of zelf in dit verband in actie komen, dan is Makkum the place to be!

Uitvalsbasis
Behalve dat het dorp de bezoeker veel te bieden heeft, fungeert Makkum ook als belangrijke  uitvalsbasis voor mooie wandel-en fietstochten of andere uitstapjes in de regio.

Aldfaers Erf Route
In dit verband mag de Aldfaers Erf Route niet onvernoemd blijven. Deze unieke museumroute van ongeveer 20 km tussen Bolsward, Makkum en Workum leidt de deelnemer langs diverse musea. Heel speciaal is bijvoorbeeld het bezoek aan de bakkerij waar drabbelkoeken volgens een eeuwenoud geheim recept worden gebakken. Proef maar en u zult het met mij eens zijn, het smaakt naar meer!

Kazemattenmuseum
Eenmaal in de buurt van Makkum is een bezoek aan het Kazemattenmuseum Kornwerderzand zeker een must.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het woord Kazemat amper kende totdat in mijn gemeente jaren geleden het Monument Vrijheid werd onthuld. Een Kazemat omgebouwd tot herinneringsmonument.

Zeven bunkers
Daar waar er in mijn gemeente slechts een Kazemat staat, telt het Kazemattenmuseum Kornwerderzand, op de Afsluitdijk  maar liefst zeven bunkers uit de tweede wererldoorlog, die bedoeld waren om de oprukkende vijand een halt toe te roepen. Tijdens een bezoek aan het museum kan er een van binnen bekeken worden. Een ware belevenis, die de bezoeker een stap in de tijd terugbrengt en doet beseffen: zoiets als een wereldoorlog nooit meer! Ook zijn er bij het museum onder andere kanonnen te zien. ´Bunkeren´ in overdrachtelijke zin kan vervolgens in het bijbehorende eetcafé met allerlei lekkers op de menukaart.  

Haven
Terug naar Makkum. Het dorp wat je niet kunt verlaten  zonder een wandeling langs de haven te hebben gemaakt.  Veel jachten, die via de sluizen bij Kornwerderzand de Waddenzee opgaan, kiezen vaak één van de vele jachthavens van Makkum als uitvalsbasis.
Een grootse blik op ´Sail in miniformaat´, zou je kunnen zeggen. Een prachtig gezicht. Oordeelt uzelf door de boten, maar ook al het andere wat Makkum en het IJsselmeer te bieden heeft, met eigen ogen te aanschouwen en de verschillende belevenissen  te ondergaan. 

Volop slaapgelegenheid
Wilt u Makkum ontdekken van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat, dan is het raadzaam om  in de buurt te overnachten. Ook daarvoor zijn er mogelijkheden genoeg.  Bekijk daarvoor maar eens het aanbod op hotelarrangementen in westelijk Friesland op Goedverblijf.nl

Locatie (Map)

In De Engbertsdijksvenen raakt u niet uitgekeken
Maak kennis met de Markthal in Rotterdam!

Contact

Vragen of telefonisch reserveren?
We staan klaar om uw vragen te beantwoorden!

Telefoon: +31 (0)85 489 90 19
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Online chat: start de chat

Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur.