Groningen fascineert op alle fronten

Groningen fascineert op alle fronten

Het is algemeen bekend dat genieten een kunst is die geluk brengt. In de stad Groningen kun je die kunst volledig onder de knie krijgen. Sinds mensenheugenis fascineert de hoofdstad van de meest noordelijke provincie in Nederland jong en oud met haar vele historische pakhuizen, gevarieerde grote winkels, bijzondere boetiekjes, talrijke monumentale gebouwen, bezienswaardige standbeelden, vergezeld van wetenswaardige verhalen , mooie parken, gezellige terrassen en volop uitgaansmogelijkheden. En dat is slechts een kleine greep uit het grote aanbod van voorzieningen, attracties en activiteiten, die de stad biedt.

 

Bruisende stad
Wie zijn ogen en oren goed de kost geeft, kan nog veel meer zien, horen en beleven in de levenslustige, bruisende stad Groningen.

Peerd van Ome Loeks
Mijn persoonlijk jongste herinnering aan Groningen dateert decennia terug. Paardje rijden op de knie van vader terwijl moeder zong: Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood. Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood!

Belangrijk symbool
Dat het liedje gebaseerd is op een belangrijk symbool van de stad Groningen wist ik als kind natuurlijk nog niet. Die kennis kwam later bij het aanschouwen van het standbeeld op het Stationsplein.
De fascinerende geschiedenis rondom dit standbeeld doet snakken naar meer wetenswaardigheden en die zijn er in de stad volop in verschillende vormen te vinden.

D'Olle Grieze
Het Peerd van Ome Loeks mag dan een symbool van Groningen zijn, hét symbool van de stad is de Martinitoren.
Met haar lengte van bijna honderd meter 'torent' zij hoog boven de stad uit en biedt de bezoeker een adembenemend zicht op de stad en haar omgeving.
D'Olle Grieze, zoals de Groningers hun Martinitoren liefkozend noemen, dankt haar bijnaam aan de kleur van het verweerde Bentheimer zandsteen, waaruit de toren is opgetrokken. De naam zegt helemaal niets over het karakter van de stad die vooral kracht, energie en positiviteit uitstraalt.   

Levenslustig
Nergens ervaar je de levenslust van de stad Groningen beter dan vanuit de Martinitoren. Je ziet er de contouren van de vele markante gebouwen temidden van fris groen, maar ook het gewemel van vrolijke, opgewekte mensen, die hun weg zoeken naar de verschillende musea, heerlijk struinen door de belangrijkste winkelstraat van de stad, De Herestraat of gewoon lekker ontspannen met een drankje op een van de vele, gezellige terrassen.

Iedereen kan in Groningen genieten op zijn eigen manier.

Noorderplantsoen
Een van die manieren kan een bezoek aan het Noorderplantsoen zijn. De schoonheid van het park in Engelse stijl, dat de status van Rijksmonument heeft, is in de loop der jaren meermaals bezongen.
Prachtige lofliederen over de plek waar de verdedigingswallen van de stad in de zeventiende eeuw werden gebouwd. De grachten van toen zijn vervangen door vier vijvers, waar het heerlijk toeven is en waar kunstminnend publiek zich onder meer kan laven aan verschillende bezienswaardige kunstwerken.

Daarnaast heeft het park bewezen ook de perfecte plek te zijn voor tal van evenementen, zoals het internationaal theater- en dansevenement Noorderzon.  

Jongste stad
Ongeacht de interesse voor cultuur, architectuur, shoppen of uitgaan, het is allemaal meer dan voldoende 'op voorraad' in Groningen, ook wel de meest fietsvriendelijke stad van Nederland genoemd.
Naast fietsvriendelijk staat de stad vooral ook te boek als de jongste stad van Nederland. Dit op basis van het grote aantal studenten dat er woont, meer dan vijftigduizend. Zij geven de stad dat stukje extra flair, waardoor het geheel nog bruisender wordt dan het van zichzelf al is met speciaal haar sfeervolle binnenstad.

De Drie Gezusters
In die binnenstad onder meer ook de onvolprezen 'Drie Gezusters'. Volgens een bevriende relatie een uitgaansgelegenheid, die in het collectief geheugen hoort en daar nooit uit mag verdwijnen.
Vast staat dat het Grand Café aan de Grote Markt een begrip in Nederland is en een van de grootste publiekstrekkers met heerlijke gerechten en drankjes op de menukaart. Ook wordt er regelmatig live muziek gepresenteerd.

De klok rond
Al met al kunt u intens genieten in Groningen. Dat kan al binnen een paar uurtjes, maar nog beter wanneer u er 'de klok rond' blijft. Aan slaapmogelijkheden geen enkel gebrek. Kijk voor het aanbod van hotels in Groningen maar eens op Goedverblijf.nl  

Met Wellness laat je stress los
Appelscha 'betovert' jong en oud

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 04 december 2023
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.