fbpx

De Drentsche AA is groot genieten

De Drentsche AA is groot genieten

Volgens het bekende gezegde moet iedereen die A zegt ook B zeggen. Ik wilde het ditmaal echter alleen bij de A houden, de Drentsche AA wel te verstaan. Een schitterend gebied met allerlei verrassingen. Dat is het Nationaal Park Drentsche Aa. Gewoonweg heerlijk is het er. Met name om te fietsen of te wandelen.

Rijke natuur

Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Kronkelend haar weg zoekend door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft. In dit uitzonderlijk gaaf gebleven landschap creëerden boeren gedurende duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur. Het Drentsche Aa-gebied heeft binnen haar grenzen 21 dorpen en gehuchten en bestaat voor meer dan de helft uit landbouwgrond. Ooit had ik een gesprek met een vriend over de schoonheid van de Drentsche Aa. Hij begon meteen over de kapper van Een.

De kapper van Een

Geen idee waar hij op doelde. Uiteindelijk vertelde hij het verhaal over een Hagenaar, die zich in de jaren na 1947 in de voormalige kapsalon van het gehucht Een in het Drentsche Aa-gebied vestigde, waar hij een bloeiend bedrijf opbouwde met de behandeling van kaalhoofdigen door middel van een geheim haarwater, hoofdhuidmassage en hoogtezon. De behandeling duurde soms langer dan een jaar, want het donshaar verdween na enkele weken weer. Ook tegen baardschurft had de kapper een recept, waarvan de gunstige werking bij oorlogsgevangenen zou zijn gebleken. Het bestond voornamelijk uit diepzeewater, dat met een speciale fles uit zee werd gewonnen. Naar verluidt stroomde het geld bij hem binnen. Hij liet de bevolking van Een daarvan mee genieten door op zijn kosten een voetbalveld te laten aanleggen en bejaardenreisjes te organiseren. In 1951 was de kapper plotseling verdwenen richting Antwerpen. Vaststaat dat hij een spoor van schulden en ontevreden klanten achterliet.

Een mooi verhaal. Blijkbaar verweven met de geschiedenis van de Drentsche Aa. Een beek met talloze zijtakken en vele verschillende namen.

Verscheidene malen is geprobeerd grote delen van de Drentsche Aa in Drenthe te kanaliseren, teneinde de waterbeheersing van het stroomgebied te verbeteren. De eerste pogingen daartoe zijn gestrand omdat boeren niet bij wilden dragen aan de benodigde investeringen. Later hebben natuurbeschermers gepoogd het stroomgebied van de beek te beschermen tegen de effecten van ruilverkavelingen en waterstaatkundige ingrepen. Uiteindelijk leidde dit tot de oprichting van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa, dat de driehoek Assen - Gieten - Glimmen omvat en daaromheen het Nationaal Landschap Drentsche Aa, dat ook gebieden ten noorden, oosten en zuiden daarvan omvat, waaronder de lopen van het Amerdiep, Andersche Diep en Grolloërdiep.

Het Drentsche Aa-gebied maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur en is in het kader van Europese natuurbescherming aangewezen als Natura 2000-gebied.

Bron van inspiratie

In de loop der jaren is de beek een ware inspiratiebron gebleken voor tal van kunstenaars, waaronder dichter Rutger Kopland. Hij woonde dicht bij de beek en maakte in de omgeving van het dorp Schipborg een brug over de Drentsche Aa. Hij schreef ook het gedicht Drentse A: 's Morgens aan de rivier, morgens waarin hij nog lijkt te overwegen waarheen hij die dag weer zal gaan.' Prachtige versregels om bij weg te dromen. Geen droom, maar pure realiteit is dat er in de buurt van het Nationaal Park van alles te beleven valt. Meer dan bekende voorzieningen zijn in dit verband het Drents museum in Assen, maar ook het TT-circuit in die stad is meer dan de moeite van het bezoeken waard en dan natuurlijk Kamp Westerbork, dat geen nadere introductie behoeft.

Lekker wandelen

Het Nationaal Park zelf is een ongeëvenaard mooi wandelgebied met zijn prachtige heidevelden, lieflijke vennetjes, schitterende hunebedden en tal van andere bezienswaardigheden onderweg zoals de galgenberg, een karrenspoor of een tankgracht. En de keuze aan wandelroutes is reuze, variërend van een eenvoudig dorpsommetje tot de lange afstandsroute Het Pieterpad, die ook het gebied doorkruist. Het is allemaal even aanlokkelijk en het mooie is dat je er niet uitgekeken raakt. 

Waar fietsparadijs

Wie liever met de fiets gaat dan met de benenwagen, kan in het Nationaal Park overigens ook prima uit de voeten. Het gebied is behalve een topper op wandelgebied ook een waar fietsparadijs. Nauwelijks iets mooiers te bedenken dan de wind door de haren en trappend op de pedalen genieten van de schitterende flora en fauna in dit gebied. Gegarandeerd groot genieten voor groot en klein in deze fascinerende omgeving.

Een grote surprise-party

Al met al schieten woorden tekort om de schoonheid van het Drentsche AA gebied te beschrijven. Putten uit eigen ervaring doet ook in dit verband opgeld. Trek de wandelschoenen aan of zet de fietshelm op en laat u verrassen. Een absolute surprise-party met meer dan een cadeautje.

Ook trek in zo’n feestje met optimale verblijfsmogelijkheden in de buurt van de Drentsche AA? Kijk dan maar eens voor een hotelarrangement op Goedverblijf.nl

Binnenhof is buitengewoon
Ameland is mooier dan mooi

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 21 september 2020
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Contact

Vragen of telefonisch reserveren?
We staan klaar om uw vragen te beantwoorden!

Telefoon: +31 (0)85 489 90 19
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Online chat: start de chat

Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur.