Bezoek aan Ljouwert boeit van begin tot einde

Bezoek aan Ljouwert boeit van begin tot einde

'Mijn stad'. Cabaretier Jan Jaap van der Wal roept dat deze zomer regelmatig over Leeuwarden in zijn rol van side-kick naast Peter van der Vorst als presentator van RTL's Late Night Show. Van der Wal is duidelijk trots op zijn woonplaats, de hoofdstad van de provincie Friesland, de start- en finishplaats van de Friese Elfsteden. En met recht! 

Boeiend en aantrekkelijk
Leeuwarden is aantrekkelijk in heel veel opzichten. Een bezoek aan de stad boeit van begin tot einde. Je kunt er van alles zien en doen en overal genieten van lekker eten en drinken.  Ik kan het Van der Wal dan ook moeiteloos nazeggen: Leeuwarden? Mijn stad!

Leukste winkelstraat
Is de Friese hoofdstad, die in 2018 tot Culturele hoofdstad van Europa is verkozen ook uw stad? Na een bezoek is het antwoord zeker 'ja', want wat is er leuker dan winkelen in de leukste winkelstraat van Nederland? Je doet het in de Kleine Kerkstraat in het  historisch winkelhart van Leeuwarden met tal van bijzondere winkeltjes.

En Leeuwarden biedt meer, veel meer...
Het winkelhart, maar feitelijk de gehele stad is historisch en kent een  roemrijke geschiedenis met tal van bekende (historische) namen. Daarnaast telt Leeuwarden heel veel bijzondere gebouwen, tientallen markante grachtenpanden, mooie musea en maar liefst ruim achthonderd monumenten.

Onvergetelijk
Een tocht door de stad  is een zinderende onderneming, die niet snel vergeten zal worden. Al was het alleen al vanwege de bijzondere verhalen die samenhangen met al het moois wat de stad biedt.

Een kleine greep uit het overstelpende aanbod:

Mata Hari
Zoals daar is het geboortehuis van Mata Hari aan de Kelders. Hoe boeiend is het levensverhaal van deze Margaretha Geertruida Zelle, die door de Fransen schuldig bevonden werd aan spionage en wegens hoogverraad werd gefusilleerd? Dramatiek ten top, waar stadsgidsen u alles en meer over kunnen vertellen.
Ook de geschiedenis van Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Neerlands bekendste schilder Rembrandt, kleeft aan Leeuwarden. Zij werd er geboren aan de Ossekop.  

Boshuisen Gasthuis
De wereld van toen kan in het nu vooral beleefd worden in het Boshuisen Gasthuis. Destijds gebouwd als onderkomen voor arme weduwen. Het gasthuis werd in 1652 gesticht door Anna van Eysinga (1594-1655), lid van de adellijke familie Van Eysinga. Ze was de weduwe van Philip van Boshuizen.

Klein Amsterdam
Bezienswaardigheden te over in Leeuwarden. Dat vooral ook  vanwege de grachtengordels in het centrum, dat ook wel klein Amsterdam wordt genoemd. Net als bij haar 'grote zus' zijn er ook in Leeuwarden markante grachtenpanden te zien. De beste blik daarop wordt beleefd vanaf het water.

Praamvaren
Praamvaren mag bij een bezoek aan de stad dan ook niet ontbreken. Voor de rondvaarten worden authentieke nostalgische fluisterpramen ingezet. Onderweg vertellen gidsen allerlei bijzonderheden en wetenswaardigheden over de stad.

Museumhaven
Wetenswaardigheden waarvan een deel wordt ontvouwd in De Museumhaven langs de Willemskade met een uitgebreide collectie bijzondere historische binnenvaartschepen, zoals het voormalige stoom- beurtschip Stânfries X.

De Blokhuispoort
Tijdens uw bezoek aan Leeuwarden mag ook zeker een bezoek aan De Blokhuispoort niet ontbreken.  Dit culturele bedrijvencentrum met gezellige cafeetjes, mooie winkeltjes, tentoonstellingen en poppodia vindt u in het centrum van de stad. De Blokhuispoort was vroeger een Huis van Bewaring en Bijzondere Strafgevangenis. Nu werken er ruim 130 ondernemers en worden er jaarlijks veel gevarieerde culturele evenementen gehouden.

De Oldehove
Wie Leeuwarden bezoekt, moet ook even binnenwippen bij het Fries museum, de Prinsentuin en het Keramiekmuseum Princessehof en kan zeker niet om een bezoek aan De Oldehove heen. De scheve en kromme toren is al eeuwenlang gezichtsbepalend voor de stad en biedt een ongekend mooi vergezicht over de Friese stad en haar schitterende omgeving.  Ik zou zeggen; laat het u vertellen, maar overtuig uzelf ter plaatse. Leeuwarden of Ljouwert, zoals de Fries zegt, is absoluut de moeite waard!

Goed verblijf!

Een dagje Leeuwarden is prachtig. De stad, met haar vele bijzondere voorzieningen en tientallen evenementen, leent zich echter ook bij uitstek voor een langer verblijf.  Zoekt u daarvoor een geschikt hotel? Bekijk dan het aanbod hotelarrangementen in Leeuwarden op Goedverblijf.nl

Locatie (Map)

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem
Orvelte; Een groot genieten!
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 12 augustus 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.