fbpx

Appelscha 'betovert' jong en oud

Appelscha 'betovert' jong en oud

Appelscha? 'Daar ging ik als kind al heen op schoolreis. Prachtig mooie speeltuinen midden in de bossen herinner ik mij uit die tijd. Ook nu is het een hartstikke mooi dorp waar je je geen minuut hoeft te vervelen. Je ziet er veel wat je elders niet of nauwelijks vindt en voelt je er meteen bij binnenkomst enorm op je gemak. Je bent er 'uit', maar met het gemoedelijke gevoel van 'thuis'. Het is een vriend die dat vertelt en ik kan me volledig aansluiten bij de lovende woorden over het dorp in de gemeente Ooststellingwerf in de provincie Friesland.

Mooie monumenten
Een dorp, waar je onverwachte avonturen kunt beleven, leerzame ervaringen op kunt doen en mooie dingen kunt zien. Als ik een kleine greep uit het overstelpende aanbod mag noemen, dan wil ik u graag wijzen op de meer dan bezienswaardige rijksmonumenten in Appelscha, waaronder de zogeheten Voermanswoning van Staatsbosbeheer in ambachtelijk-traditionele stijl. Een bijzonder fraai, oogstrelend bouwwerk dat uitnodigt tot nadere bezichtiging.

Beatrixoord
Op de lijst van Rijksmonumenten staat bijvoorbeeld ook het museum Beatrixoord. In het museum is een permanente tentoonstelling te zien over de ruim 100-jarige tuberculosebestrijding in het Noorden van Nederland.
Van 1922 tot 1963 was het sanatorium voor tuberculosepatiënten in Noord-Nederland namelijk gevestigd in de bossen van Appelscha. In het museum draait een video over ziek-zijn en werken in het sanatorium in de zestiger jaren. Oud-patiënten en voormalige medewerkers vertellen daarin, aan de hand van veel bewaard gebleven filmmateriaal , over hun sanatoriumherinneringen. Indringende verhalen, die je onder meer doen beseffen dat er op medisch-wetenschappelijk gebied gelukkig veel ten goede is veranderd.

Belangrijk natuurgebied
Na een leerzaam bezoek aan Beatrixoord kunt u onder meer heerlijk ontspannen in het grote Nationaal Park Drents-Friese Wold aan de rand van Appelscha.

Natura2000
Dit park is een van de grootste natuurgebieden in Nederland. En het gebied met onder andere prachtige fietsroutes, behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.Je vindt er bos, heide, stuifzand, maar ook beekdalgraslanden en heel veel verschillende planten- en diersoorten. Heel bijzonder in dit opzicht is een reeënexcursie, die regelmatig in het gebied wordt gehouden.

Klimmen en klauteren
In en rond het Drents-Friese Wold is er heel veel te zien, maar er zijn daarnaast ook genoeg mogelijkheden om actief bezig te zijn. Wat te denken van een bezoek aan het Klimbos om Appelscha bijvoorbeeld van grote hoogte te bekijken. Of om als een soort Tarzan van boom tot boom te tokkelen. Een ervaring op zich voor de deelnemer en een prachtig schouwspel voor wie met beide benen op de grond wil blijven. Kortom, voor iedereen 'van pakweg acht tot tachtig', plezier en vermaak van de bovenste plank.

Heksehoeve
Dat vermaak biedt onder meer ook het Openluchttheater De Koele, attractiepark Duinen Zathe, maar zeker ook museum de Heksehoeve. Een en al magie wat daar bedreven wordt en wat je daar ziet. En belangrijk, nergens in Nederland is iets vergelijkbaars te vinden.
Kortom, voor een uniek, magisch uitje moet je in Appelscha zijn. Het zou me niet verbazen als u helemaal 'betoverd' raakt door dit prachtige Friese dorpje en haar bijzondere omgeving.

Goedenacht
Een eenmaal daar wilt u er voorlopig waarschijnlijk ook niet meteen weer weg. En dat hoeft niet, want naast alle mogelijkheden tot ontspanning, avontuur, plezier en vermaak biedt Appelscha en omgeving ook voldoende mogelijkheden voor een goede nachtrust. Bekijk hier het aanbod van Hotels Appelscha of het gehele aanbod hotels in Friesland van Goedverblijf.nl.

 

Groningen fascineert op alle fronten
Vlieland is als een mooie droom

Contact

Vragen of telefonisch reserveren?
We staan klaar om uw vragen te beantwoorden!

Telefoon: +31 (0)85 489 90 19
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Online chat: start de chat

Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur.