fbpx

Antwerpen, een juweeltje in het Vlaamse land

Antwerpen, een juweeltje in het Vlaamse land

Antwaarpe leeft, Antwaarpe lacht. Zo begint een van de vele liederen, die er in de loop der jaren over Antwerpen zijn geschreven.

 

Scheldestad
De Scheldestad, zoals Antwerpen ook wel genoemd wordt, spreekt tot de verbeelding en inspireerde talloze zangers en muzikanten, maar bijvoorbeeld ook dichters, schilders en beeldhouwers tot bijzondere teksten, melodieën en beelden. Beschrijvingen en kunstwerken, die uitnodigen tot een ontdekkingsreis in deze wereldstad in het Vlaamse land. Antwerpen is de hoofdstad van de provincie Antwerpen en van het gelijknamige arrondissement, in België.

Grootste haven van Europa
De stad ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en heeft een uitgestrekt havengebied met internationaal vrachtvervoer. Het is Rotterdam zo ongeveer voorbijgestreefd als grootste haven van Europa, zo werd onlangs in het nieuws gebracht. Daarbij is de stad een wereldcentrum voor diamanthandel. Een juweeltje voor de ware liefhebber van een stedentrip, zou ik zeggen.

Sinjoren
De inwoners van Antwerpen worden soms Sinjoren genoemd, naar het Spaanse woord señor. De stad zelf wordt naast Scheldestad ook wel koekenstad genoemd vanwege de vele koekenfabrieken die er gevestigd zijn.

Avontuurlijk
Op elke hoek van elke straat valt er in Antwerpen wel iets te zien en te ontdekken. Een reis door de stad is een groot avontuur met tal van bezienswaardigheden, omzoomd met boeiende verhalen.

Brabofontein
Neem de Brabofontein midden op de Grote Markt in de stad. In de fontein zie je een bronzen beeld van Silvius Brabo, die een grote hand wegwerpt. Het beeld herbergt een sage uit de vijftiende eeuw over een reus, waaraan Antwerpen (hand werpen) zijn naam ontleent. De legende over de reus ontstond mogelijk na de vondst van onverklaarbaar grote beenderen, die later walvisbotten bleken te zijn. Waar of niet, het verhaal is prachtig, zoals de stad zelf met een ongekend rijk religieus verleden, maar ook 'leverancier' van bijvoorbeeld grote schilders als Rubens.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
In de stad zijn, mede op basis van het religieuze verleden, tal van religieuze monumenten te zie, zoals Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Slechts één van de vele oogverblindend mooie bouwwerken. De kerk was een kathedraal tussen 1559 en 1803 en vanaf 1961 tot heden. De toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is als onderdeel van een groep van 56 belforten in België en Frankrijk opgenomen op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Kerken, kloosters. Antwerpen is er volop mee gezegend. Het ene nog mooier dan het andere en elk met zijn eigen bijzondere geschiedenis.
Veel van die geschiedenis is terug te vinden in de verschillende musea, die de stad rijk is. Om het plaatje compleet te krijgen, zou je alle musea moeten bezoeken, maar omdat dat een vrijwel onbegonnen zaak lijkt, tenminste een aanrader mijner zijds.

Beeldenpark Middelheim
Kijk en geniet in dit verband van het Beeldenpark Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim. De beeldentuin heeft de vorm van vier uitwaaierende stroken, aan beide zijden van de Middelheimlaan, die het park middendoor snijdt. De collectie omvat inmiddels tweehonderd beelden, waarvan enkele tientallen in de stad Antwerpen zijn geïnstalleerd.
Niet te missen is feitelijk ook het Rubenshuis, dat sinds 1946 ingericht is als stedelijk museum, maar ook het Mode- en Zilvermuseum zijn locaties, die een bezoek meer dan waard zijn en recht doen aan de woorden van het welluidende lied over Antwerpen: Antwaarpe leeft, Antwaarpe lacht! En waarom ook niet. De stad heeft zoveel te bieden en je hoeft er geen zekere leeftijd voor te hebben om ervan te genieten.

Onuitputtelijk plezier
Jong en oud vinden in Antwerpen iets van hun gading. Een stad om te omarmen, een stad om lief te hebben. Een stad om naar toe te gaan en een stad om naar terug te keren. Telkens opnieuw omdat je er niet uitgekeken raakt en steeds weer nieuwe ontdekkingen doet. Een stad met mooie winkel- en wandelstraten, heerlijke restaurants, lommerrijke terrassen en noem het maar op. Zoekt en gij zult het vinden in Antwerpen.

Gon maffe
In voor een stedentrip? Zo ja, no wor eddet (waar ga je heen?). Ik zou zeggen: Antwaarpe! Zowel bij dag als bij nacht, want overnachten kan er ook prima. Of, gon maffe (gaan slapen), zoals ze in Antwerpen ook wel zeggen. Kijk voor die mogelijkheden in de buurt maar eens op Goedverblijf.nl

Bergen aan Zee is huizenhoog genieten
Etten-Leur, een stad met kwaliteit!
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 28 januari 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Contact

Vragen of telefonisch reserveren?
We staan klaar om uw vragen te beantwoorden!

Telefoon: +31 (0)85 489 90 19
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Online chat: start de chat

Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur.