Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is een ruim, open en rustgevend park.
Op de uitgestrekte heidevelden en bossen kunt u heerlijk wandelen en fietsen. Iedereen die denkt dat er alleen heuvels zijn in Limburg heeft het mis, want op de Sallandse Heuvelrug liggen ‘bergen’ tot wel 76 m hoog.


Ontstaan
Achter het ontstaan van het natuurgebied zit een mooi verhaal. Er zou een reus uit Pruisen op weg zijn geweest naar de Zuiderzee met een grote zak met zand. Er zat alleen een gaatje in de zak, hierdoor liep het zand eruit en zijn de heuvels ontstaan. Voor kinderen natuurlijk een heel leuk verhaal om te horen. Maar in werkelijkheid zijn de heuvels ontstaan door een enorme gletsjer tijdens de ijstijd. Door de grote ijsmassa werd de grond vooruit geduwd, waardoor de heuvels zijn ontstaan.

Natuur
De Heuvelrug ligt tussen Nijverdal en Raalte. Het gebied bestaat uit 5.200 hectare, waarvan Staatsbosbeheer 2.500 hectare beheert. Het gebied is het hele jaar toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Op de Sallandse Heuvelrug vind u de laatste populatie korhoenders in Nederland. De korhoen is echter erg schuw, de kans dat u er een ziet is erg klein. U heeft een grotere kans dat u een boompieper ziet. Deze vliegt een paar meter de lucht in om daarnaar als een parachuutje omlaag te dwarrelen. Daarnaast kunt u nog andere dieren tegenkomen zoals: de nachtzwaluw, de zandhagedis, ree, vos, das en verschillende vogelsoorten. U kunt deze dieren tegenkomen tijdens het wandelen en fietsen door dit Natuur Park. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die u kunt volgen.

Bezienswaardigheden
Naast het wandelen en fietsen tussen de heidevelden van de Sallandse Heuvelrug heeft het gebied ook diverse bezienswaardigheden. Op de Holterberg ligt één van de grootste militaire begraafplaatsen van Nederland, het Holten Canadian War Cemetery. De begraafplaats telt 1394 graven van wie 1355 Canadezen. De toenmalige burgemeester en het Ministerie van Defensie heeft dit stukje Nederland geschonken aan Canada. Naast de begraafplaats is een informatiecentrum waar persoonlijke verhalen en foto’s te zien zijn van de gesneuvelde militairen. Tevens is er een filmzaal aanwezig waar een film te zien is over de bevrijding van Oost-Nederland. Het informatiecentrum is gratis toegankelijk en voor elke generatie geschikt. Bij de Heuvelrug vind u ook een buitencentrum waar u kunt genieten van een hapje en drankje. Ook kunt u een kijkje nemen in de expositieruimte, een telescoopruimte en een planetarium. Vanuit het buitencentrum worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd.

Hotels in Salland
Verblijf in Landgoed de Uitkijk aan de rand van De Sallandse Heuvelrug. Vanuit hier starten er wandel- en fietsroutes. Of verblijf in Westcord Hotel Salland of in Fletcher Hotel-Restaurant Sallandse Heuvelrug, deze hotels liggen bij de Sallandse Heuvelrug. Of komt tot rust in het prachtig Landhuishotel Herikerberg gelegen in Markelo. Vanuit deze hotels kunt u genieten van de prachtige natuur die De Sallandse Heuvelrug biedt.

Wilt u een paar dagen genieten van de Sallandse Heuvelrug? Verblijf dan in een van de hotels in Salland.

    

10 leuke uitjes in Zuid-Holland
Neem een duik in de zee bij Sea Life Scheveningen

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 25 juni 2019
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Contact

Vragen of telefonisch reserveren?
We staan klaar om uw vragen te beantwoorden!

Telefoon: +31 (0)85 489 90 19
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Online chat: start de chat

Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur