In Zwolle zit je goed

Er zijn plaatsen in Nederland waar je meteen bij binnenkomst voelt; hier zit je goed! Zo'n plaats is Zwolle. Of je nou wilt kijken, kopen, varen, fietsen of wandelen. Het kan allemaal in de groenste stad van Nederland; Zwolle, aangenaam! Een stad die, ten opzichte van veel andere Nederlandse steden, opvalt door bijvoorbeeld haar hoogteverschillen. Juist die hoogteverschillen, die op sommige plekken worden opgevangen met traptreden, geven extra elegantie aan de charmante hoofdstad van de provincie Overijssel.

Dynamisch

Als tiener kwam ik er al regelmatig om bijvoorbeeld met mijn zussen heerlijk te shoppen in de vele winkeltjes om tussentijds te genieten van lekkere drankjes op een van de vele terrassen. Kijkend naar prachtige panden in de historische binnenstad, struinen door een van de musea of gewoon genieten van het gewemel in het dynamische stadshart. Het was en is hoe dan ook altijd aangenaam verblijven in Zwolle. Of, zoals wij zeggen: er is altijd wat te dolle(n) in Zwolle.

Hanzestad

Zwolle ligt in de regio IJsseldelta aan het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht en is via het Zwolle-IJsselkanaal verbonden met de IJssel. Het is een zogenaamde Hanzestad. Dat betekent dat de stad haar handel, door middel van samenwerking tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden op basis van een verbond (de Hanze), van de dertiende tot de achttiende eeuw, probeerde te beschermen en uit te breiden.

Herman Brood

Zwolle is een gevestigde naam in Nederland en heeft bijvoorbeeld op muziekgebied een eer hoog te houden. De stad heeft verschillende bekende muzikanten en kunstenaars voortgebracht, waarvan Herman Brood onbetwist de meest bekende is. Hij werd dan ook niet voor niets geƫerd met een standbeeld dat in de stad te zien is.

Suol

De ontstaansgeschiedenis van Zwolle voert ons terug naar de Middeleeuwen. Naar een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht aan het riviertje de Aa. Dit was een hoger gelegen en bewoonbare plek in het verder moerassige landschap. Zo'n plek werd destijds een 'suol' genoemd, later verbasterd tot Zwolle. De stad heeft tumultueuze tijden gekend. Onder meer tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de verkeersbrug en de spoorbrug over de IJssel werden opgeblazen. Daarmee viel ook de telefoonverbinding met Noord-Nederland weg.

Oorlogsmonumenten

De stad kreeg een bureau van de burgerlijke stand voor Duitsers, maar bijvoorbeeld ook een zogenaamde Joodsche Raad werd in opdracht van de Duitsers opgericht. Uiteindelijk werden bijna vijfhonderd joodse inwoners van Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter weggevoerd en in concentratiekampen omgebracht. Diverse monumenten in de stad herinneren aan deze periode, zoals het Monument aan de Meppelerstraatweg en een Monument op de schietbaan Berkum. In het Ter Pelkwijkpark staat het Oorlogsmonument Zwolle dat de herinnering wakker moet houden aan alle Zwollenaren die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen als gevolg van oorlogshandelingen.

Snoepwinkel


In Zwolle mag vroeger veel gebeurd zijn. Ook vandaag de dag valt er van alles te zien en te beleven. Bij de aanblik van het aanbod voel je je als een kind in een snoepwinkel. Er is moeilijk een keuze te maken. Het ziet er allemaal lekker, kleurrijk uit en alles smaakt naar meer.

Blauwvingers

Zo is het ook in Zwolle, waar de inwoners van de stad ook wel 'blauwvingers' genoemd worden.  Een scheldnaam die ontleend is aan een verhaal uit een ver verleden over de verkoop van een klokkenspel aan 'buurman' Kampen. Deze betaalde met zoveel vierduitstukken dat de Zwollenaren blauwe vingers kregen van het tellen van de koperen munten.

Stedelijk Museum

Het verhaal van de blauwvingers is een van de vele verhalen over Zwolle. Roemruchte verhalen, die met name 'verteld' worden in het Stedelijk Museum. Deze prachtige opbergplaats van talloze museumschatten biedt volop kijkplezier, maar ook actief vermaak voor jong en oud. Niet te vermijden voor wie Zwolle aandoet! 

De Fundatie

Aantrekkelijk voor alle leeftijden is ook Museum de Fundatie, een museum voor beeldende kunst in Zwolle, waar ook Kasteel het Nijenhuis in Heino onder valt. Deze oogstrelende havezate kent een van de grotere beeldentuinen in Nederland. In de tuin zijn ruim negentig beelden uit de 20ste en 21ste eeuw tentoongesteld, afkomstig uit binnen- en buitenland. Je raakt er niet uitgekeken. Dat geldt al net zo voor de tientallen parken in de stad, waar je heerlijk kunt wandelen en de mooiste flora en fauna kunt zien.

Bruisende stad

Zwolle prijst zichzelf aan als een stad, waarin het leven gevierd wordt. Voor de volle honderd procent zou ik eraan toe willen voegen. De stad bruist aan alle kanten als champagne uit een fles, die net ontkurkt is. Heerlijk, onstuimig, fris en smaakvol.

Goede nachtrust

Zwolle is een sensatie, die je ieder weldenkend mens gunt, net als bijvoorbeeld een gezonde nachtrust. Ook voor dat fenomeen biedt Zwolle en omgeving voldoende mogelijkheden. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen maar eens op Goedverblijf.nl