Anne Frank Huis imponeert
Denkend aan bezienswaardigheden gaan de gedachten ongemerkt vaak uit naar leuk in de zin van mooi, plezierig. Die kwalificaties zou ik niet meteen aan het Anne Frank Huis willen geven, maar het museum in Amsterdam behoort met meer dan een miljoen bezoekers per jaar wel tot de top van bezienswaardigheden in ons land. Het Anne Frank Huis is dan ook een museum dat zeer de moeite van het bekijken waard is. Een museum met een verhaal. Een museum wat meer dan welk ander museum ook imponeert, waar nauwelijks woorden voor zijn, waar je stil van wordt.
Monument
Het Anne Frank Huis, dat op 3 mei 1960 als museum werd geopend, staat aan de Prinsengracht 263-267 in Amsterdam. Het is een monument ter nagedachtenis aan Anne Frank, die bekend is geworden door haar dagboek Het Achterhuis en haar familie. Vlakbij het Anne Frank Huis staat op de Westermarkt een bronzen beeld van Anne Frank, dat in 1977 is onthuld.
Voorbijgangers worden door het beeld herinnerd aan Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog.
Bijzonder inkijkje
Anne Frank woonde met haar ouders en zus ruim twee jaar in het achterhuis, van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944. Ze schreef in die periode in haar dagboek precies op wat ze dacht en voelde. Naast een bijzonder inkijkje in haar persoonlijke leven maakt het dagboek van Anne Frank ook duidelijk hoe verschrikkelijk de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog is geweest. Een verschrikking waar zij zelf ook slachtoffer van geworden is.
Verraad
Op 4 augustus 1944 viel Oberscharführer Karl Silberbauer namelijk met vier Nederlandse helpers het pand in Amsterdam binnen na een telefonische tip. Er was sprake van verraad. Alle onderduikers werden gearresteerd, evenals twee helpers, Victor Kugler en Johannes Kleiman. Na de arrestatie van Anne Frank en haar familie overleed Anne in Bergen-Belsen. Het dagboek van Anne Frank werd gered door Franks medewerksters Bep Voskuijl en Miep Gies.
Anne Frank Stichting
Na de Tweede Wereldoorlog keerde Otto Frank als enige overlevende terug. Hij zette het bedrijf wat hij had voort, maar trok zich in 1953 terug. De toenmalige eigenaar NV Berghaus wilde het pand laten slopen om er nieuwe kantoren en ateliers te vestigen, maar de publieke verontwaardiging was zo groot dat Berghaus besloot het pand te schenken. Uiteindelijk werd op 3 mei 1957 de Anne Frank Stichting opgericht met het doel het pand te herstellen. In het Anne Frank Huis is alles te vinden over het dagboek, maar ook over het toneelstuk en de film, die er in de loop der jaren over het dagboek zijn gemaakt.
Leerzaam
Het Anne Frank Huis is indrukwekkend en leerzaam. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen vanaf pakweg tien jaar. Het museum acht het wel raadzaam om jonge kinderen voor te bereiden op het bezoek, waarbij het publiek meteen bij binnenkomst geconfronteerd wordt met een film over concentratiekampen. Niet prettig en met name voor jonge kinderen kan het heel confronterend zijn. Daarom geeft de Stichting Anne Frank Huis op haar website een aantal suggesties die het bezoek voor met name jonge kinderen wat prettiger kan maken.
Surf naar Goedverblijf.nl om voordelige hotelarrangementen te ontdekken voor een aangenaam verblijf in Amsterdam, met inbegrip van een bezoek aan het Anne Frank Huis.