De schoonheid van de kunst maakt het leven de moeite. Wie zich in die stelling kan vinden of de waarde daarvan persoonlijk wil beleven doet er goed aan een bezoek te brengen aan het Drents Museum.
In het Museum valt verrassend veel schoonheid te ontdekken. Schoonheid in kunstwerken, maar ook in allerlei doe-dingen, die je er kunt ondernemen of waar je je fantasie de vrije loop op los kan laten. Dat alles maakt een bezoek aan het museum interessant voor volwassenen, maar vooral ook voor kinderen.
Je kunt er genieten door te kijken, maar ook door actief mee te doen aan tal van uitdagende activiteiten. Uitvinden is een belangrijk devies in het Drents Museum. Voor het hele gezin een meer dan spannende belevenis, waar nog lang over nagepraat zal worden.
De oorsprong
Het Drents Museum is gevestigd in Assen en komt voort uit het Provinciaal Museum van Oudheden dat in 1854 werd opgericht.
Destijds startte het met één kast in het gouvernementsgebouw (provinciehuis), dat onderdeel was van het klooster Maria in Campis. Het kreeg begin 1900 onderdak in het nieuwe gebouw van het Rijksarchief.
In 1964 werd het Ontvangershuis aangekocht en tien jaar later verhuisde het museum naar het provinciehuis. Ook het Drostenhuis (1978) en de Abdijkerk (1982) werden aan het museum toegevoegd.
De hoofdentree bevindt zich in een voormalig koetshuis van het Drostenhuis, dat via een onderaardse gang met de andere gebouwen is verbonden.
Tijdens een wandeling door de verschillende ruimtes of in de museumtuin zijn de oh's en ah's niet van de lucht. Bezoekers vallen van de ene verbazing in de andere bij het aanschouwen van de vele bezienswaardigheden.
Het museum heeft een grote vaste collectie over de prehistorie van de provincie Drenthe met vaste en wisseltentoonstellingen.
Kano van Pesse
Ook zijn er veenlijken te bezichtigen zoals het meisje van Yde en het paar van Weerdinge. Er zijn vondsten uit de trechterbekercultuur te vinden en ook de oudste boot ter wereld, de Kano van Pesse, is in het museum te vinden. De aanblik brengt je 'in een split second' naar een andere wereld. Heerlijk om je daar een moment in te verdiepen.
Belangrijke collectie
Van bijzondere allure is de collectie figuratieve kunst, met name het noordelijk realisme, met vertegenwoordigers van de vierde generatie van 'De Groep' met werk van bijvoorbeeld Henk Helmantel, Matthijs Röling, Sam Drukker, Douwe Elias, Barend Blankert, Alfred Hafkenscheid, Eddy Roos en Berend Groen. Deze verzameling omvat inmiddels vele honderden werken en is daarmee een van de belangrijkste collecties op dit gebied in Nederland.
Wie geïnteresseerd is in de leefwijze van welgestelde Drentse families in de vorige eeuw doet er goed aan vooral ook het Ontvangerhuis te bezichtigen. Met betrekking tot dit onderwerp zijn er speciaal ingerichte stijlkamers, waar je je de ogen uitkijkt.
Jacob Cramerpark
Een bijzondere lust voor het oog is de museumtuin, het Jacob Cramerpark bovenop het dak van het Drents Museum. Het park is een eerbetoon aan Jacob Cramer, die van 1951-1964 commissaris van de koningin in Drenthe was. Hij studeerde rechten en werkte vanaf 1927 voor de stichting Opbouw Drenthe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief en succesvol in het verzet omdat hij overal mensen kende.
Het Jacob Cramerpark park heeft enkele hellende vlakken en een prachtige waterpartij, waar bezoekers na een bezoek aan het museum even heerlijk kunnen uitwaaien. Je kunt er ook een bijzondere beeldengroep zien. De beeldengroep, getiteld 'Museumbezoekers' wordt gevormd door drie 'personen'. Een van hen houdt het oude museum, het koetshuis en het ingangsgebouw van het museum permanent in de gaten. De andere twee kijken van de gebouwen weg.
Naast de beeldengroep is bij het Museum ook het bronzen standbeeld van Bartje te zien, het boegbeeld van de provincie Drenthe. Dit beeld staat in de tuin aan de achterzijde van het museum.
Uitdagend programma
Onderzoek heeft aangetoond dat het museumbezoek in Nederland steeds meer toeneemt. Niet in de laatste plaats door een uitdagend en vooruitstrevend programma, zoals jaarlijks gepresenteerd door het Drents Museum. De schoonheid van haar kunst maakt het leven de moeite, zou ik willen zeggen.
Droomplek
Wat het leven ook de moeite maakt is een droomplek na een dag vol in- en ontspanning. Een heerlijke slaapplaats in de buurt van het Drents Museum is in dit verband een koud kunstje. Kijk voor hotels in Assen maar eens op Goedverblijf.nl